This is not the official website of Juventus F.C. S.p.A. All the trademarks JUVENTUS, JUVE, and are exclusively owned by Juventus Football Club, Turin, Italy. The Official website of Juventus F.C. S.p.A. is www.juventus.com

Bu web sitesi Juventus F.C. S.p.A’nın resmi internet sitesi değildir. JUVENTUS, JUVE ve markalarının tamamı münhasıran Torino, İtalya adresinde bulunan Juventus Futbol Kulübüne aittir. Juventus F.C. S.p.A. ‘nın resmi web sitesi www.juventus.com ‘dur.

11 Mayıs 2016 Çarşamba

Dominasyon!

15 Temmuz 2014’te, sezonun başlamasına birkaç gün kala, Conte’nin istifasıyla başlayan sürecin ardından Juventus, İtalya’daki hakimiyetini sarsılmaz hale getirdi. Şampiyonlar Ligi’nde final oynadı ve bu sezon 12 puan gerisine düştüğü zirve yarışında, lig sonunda rakiplerine 12 puan fark atarak yine şampiyon oldu. Bu dominasyonun arkasında, Conte’nin varisi olmak için pek uygun görülmeyen ve kendisini resmi imza törenine götüren arabası taraftarlar tarafından tekmelenen, tükürülen Massimiliano Allegri var.

Geçen sezon kıtanın dışına çıkılarak, Avrupa’yı sallayan Allegri ve öğrencileri, Barcelona karşısında üçleme yapmayı başaramadı ama Yaşlı Hanımefendi’nin Avrupa arenasına yeniden döndüğünü ilan etti. Ancak finalin ardından Andrea Pirlo, Arturo Vidal ve Carlos Tevez gibi ilk 11’inden direkt olarak üç oyuncu kaybeden Allegri, bu isimlerin yerine Sami Khedira, Paulo Dybala ve Mario Mandzukic’i dahil etti. Uğruna 40 milyon dökülen ve büyük umutlar bağlanan genç Dybala ile bonservissiz olarak transfer edilen Khedira transferinde Juventus’un hedefi 12’den vurduğunu söyleyebiliriz. Kariyeri düşüşte olan Mario Mandzukic’in, Carlos Tevez’in ayrılmasından sonra taraftarı tatmin etmediği kesin. Hırvat forvetin Bayern Münih’le oynanan Şampiyonlar Ligi rövanşında takımını açık hedef haline getirdiği oyununa aşağıda değineceğim.

Sıkıntılı başlangıç
Pirlo ve Vidal’in ayrılığından sonra Allegri’nin orta sahada yeni bir düzenlemeye gitmesi kaçınılmazdı. Ancak bu yeni düzende Allegri’nin elini güçlendiren bir koz vardı. Pirlo’nun ortasahadaki yumuşak oyunuyla düşürdüğü savunma direnci, Marchisio’nun Pirlo’nun layığıyla yaptığı “Regista” rolüne geçişi, Khedira’nın gelişi ve Pogba’nın varlığıyla bu sezon sorun olmaktan çıkacaktı.

Ancak daha lig başlamadan Marchisio ve Khedira’nın yaşadığı uzun sakatlık dönemi Allegri’nin planlarını suya düşürdü. Allegri’nin 3-5-2’den rahatlıkla 4-4-2’ye dönebilen sisteminde, Pogba’nın yanında oynayan Padoin, Sturaro ve Pereyra’lı orta sahasıyla Juventus ligin ilk haftalarında arka arkaya kayıplar yaşadı.

Sol şeride geçtiler
Ligin ilk 6 maçında 3 mağlubiyet, 2 beraberlik alan ve tek galibiyetini de Genoa deplasmanında alabilen Juventus, Khedira ve Marchisio’nun dönüşüyle birlikte yükselişe geçti. Şampiyonlar Ligi’nde gruplara ikide ikiyle başlanmasının ardından ligde de işler yavaş yavaş yoluna girmeye başladı. Dybala ve Pogba’nın çok kötü oynadığı Sassuolo deplasmanında 1-0 kaybettiler. Ekim sonundan itibaren sol şeride geçtiler ve arka arkaya 15 maç kazandılar. Toplamda ise 26 maçın 25’ini kazandılar, birinde berabere kaldılar. Bu müthiş seri, geçtiğimiz pazar günü Verona’da 2-1’lik mağlubiyetle sona erdi.

Savunma sanatı sekteye uğradı
Şampiyonlar Ligi’nde Sevilla’ya son maçta kaybederek grup liderliğini veren Juventus, 2.turda Bayern Münih’le eşleşti. Juventus Arena’daki ilk maçta dar 4-4-2 ve ilerde Morata ve Dybala ile oluşturulacak pas istasyonuyla eksik Bayern karşısında avantajlı bir skor yakalayacağını düşündüğüm Juventus, maça fazlasıyla ihtiyatlı başlamış ve 2-0 geriye düştüğü maçı 2-2’ye getirerek, yaptığı geri dönüşle rövanş öncesi umut vermişti.

Allianz Arena’daki rövanş öncesi Chiellini, Dybala ve Marchisio’nun sakatlığıyla Allegri’nin elindeki rotasyon bir hayli daralmış oldu. Oyunu yine kendi yarı sahasında kabul eden Allegri, defans hattında eksikleri bulunan Bayern’in savunma arkasına atılacak uzun topları ve Morata’nın delici driblinglerini kullanmaya çalıştı. Khedira’nın da yükselen formuyla birlikte savunmanın önündeki kesici oyunuyla Juventus arkada sağlam dururken, soyunma odasına da 2-0 önde girdi.

İkinci yarıda Khedira’nın oyundan çıktığı bölüme kadar oyunu rölantide götürmekte zorlanmadı. Khedira’nın ardından Morata’nın çıkışı Juventus’un takım savunmasını büyük sekteye uğrattı. İspanyol golcü oyunda kaldığı süre boyunca Xabi Alonso’ya yaptığı presle Bayern ataklarının olgun bir şekilde şekillenmesini engelledi. Ancak Khedira ve son olarak da Morata’nın çıkışıyla Xabi Alonso ve Vidal orta sahada tabiri caizse cirit attılar. Morata’nın yerine oyuna giren Mandzukic, Morata’nın Alonso’ya yaptığı presi yerine getirmedi ve Juventus savunması direkt olarak rakibin baskısını üzerinde hissetmeye başladı. 89 dakika boyunca kusursuz oynayan Evra’nın kaptırdığı top sonrası yenen golle maç uzadı. Morata ve Cuadrado’yu kenara alan Allegri’nin elinde uzatma dakikaları için hamle şansı da kalmadı ve tur Max’ın ellerinden kayıp gitti. Son 4 takıma ve finale kalan takımlara baktığımız zaman, Juventus’un Bayern’i elemesi halinde kupa için iddialı takımlardan biri olabilirdi.

Juventus’un geçen sezon özellikle Real Madrid’e karşı sıkça kullandığı ani ön alan baskınlarını bu sezon çok fazla göremedik. Vidal’ın ayrılığı sonrası Khedira’nın Şilili kadar diri olmaması sebebiyle bu sezon ön alan presleri bir baskın niteliğinden çıktı. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi Khedira’nın, Pirlo’ya oranla Juventus orta sahasını daha sert ve mücadeleci bir hale getirdiği de kesin ki bunun en iyi örneği olarak Bayern Münih maçında Khedira öncesi ve sonrası Juventus’unu verebiliriz.

Juventus'un sezonunu değerlendirirken bu sezon 10 numaranın hakkını verdiğini söylememiz gereken Pogba'ya değinmeden olmaz. Sezonun ilk bölümünde sendelese de Fransız oyuncu Juventus orta sahasına dünya standartlarında bir katkı sağladı ve "HI5TORY" de öne çıkan isimlerden oldu.

Üç büyük oyuncusunu kaybetmesine, sezon başında yaşanılan sakatlıklara ve zirvenin 12 puanın gerisine düşmesine rağmen Juventus, Allegri’nin meziyetleriyle geriden gelip zirvedeki yerine yine oturdu ve üst üste 5.kez olmak üzere 34.şampiyonluğunu (taraftarların rakamı) kazandı. Serie A’nın son yıllarda düşen kalitesine rağmen Şampiyonlar Ligi’nde de iyi işler yapılıyor ve yapılmaya devam edilecek. Torino günleri de, Allegri’nin CV’si için iyi bir referans, biyografisi için de unutulmaz yıllar olarak yerini alacaktır.

                                                YAZAN: ANIL YAZAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder